Geek De Mic

Cine mi-a mâncat spaţiul

Nu de puţine ori ne-am confruntat cu mesajele de “Low Space” din Windows indiferent de marimea hard-disk-ului de care dispunem. Mai ales acum când am trecut pe SSD-uri de capacitate mai mică în combinaţie cu hrăpăreţul de spaţiu Windows 10.
Pentru a identifica ce fişiere sau directoare ocupă cel mai mult spaţiu pe hard-disk vă recomand un program ce are ca scop analizarea hard-disk-ului nostru în căutare de “mâncători de spaţiu”.
Softul despre care vorbesc se numeşte SpaceSniffer este gratuit şi este compus doar dintr-un executabil astfel fiind portabil pe toate paltformele Windows moderne.
Pentru a vizualiza ocuparea spaţiului pe SSD sau hard-disk SpaceSniffer foloseşte conceptul de “TreeMaps” creat de profesorul Ben Shneiderman înca din anii ’90.

ce imi ocupa spatiul hard disk ssd
Interfaţa este intuitivă şi uşor de folosit permiţând explorarea conţinutului directoarelor în functie de mărimea spaţiului ocupat pe hard-disk . De asemenea SpaceSniffer permite folosirea de filtre în funcţie de tipul de fişier, dimensiune sau data creării pentru a identifica doar elementele ce ne interesează.

ce imi ocupa spatiul hard disk ssd
De exemplu dacă dorim să identificăm cele mai mari fişiere de tip avi create în ultimele 3luni însa doar fisierele mai mari de 1G folosim urmatorul filtru: *.avi;>1Gb;<3months
Programul are posibilitatea şi de a exporta rapoartele de spaţiu de pe hard-disk pentru a fi consultate ulterior sau pentru a le folosi în diverse prezentari.
Aşadar, dacă doriti să aflaţi ce directoare şi fişiere vă ocupă cel mai mult spaţiu pe hard-disk vă recomand programul SpaceSniffer ce poate fi descarcat de aici

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *