De când a intrat în vigoare treaba asta cu noile case de marcat (care e o mizerie cruntă, dar asta e altă discuţie) se pare că au luat-o razna comercianţii cu bonurile fiscale.
Înainte lăţimea hârtiei bonului era de 57mm la majoritatea retailer-ilor însă acum a ajuns la 76mm sau chiar 80mm în unele cazuri. Adică o creştere de cca 40% a cosumului de hârtie termică şi implicit a numărului de arbori tăiaţi pentru a susţine producţia de hârtie.
Pe de altă parte se pare că şi comercianţii au luat-o razna şi au început să scrie romane întregi pe bonurile fiscale.
De exemplu am fost zilele trecute până la un market Carrefour ce s-a deschis de curând în cartier şi am cumpărat doar 3 produse (bine nu mai vorbim de preţurile exagerate faţă de Carrefour-ul normal) şi mi-au scos un bon fiscal de aproape jumătate de metru. De vreo 3-4 ori mai mult decât ar fi fost necesar.
Cum se împacă treaba asta cu declaraţiile pompoase din presă cum că ei protejează mediul, fac eforturi ca treaba să fie bună şi planeta mai sănătoasă?
La Profi de asemenea, bonurile sunt duble ca lungime faţă de cât este necesar.
Aşadar având în vedere creşterea lăţimii bonului cu 40% şi a lungimii acestuia cu diverse informaţii inutile, în câteva luni cantitatea de hârtie folosită a crescut de minim 3-4 ori fără vreun beneficiu major nici pentru client nici pentru retailer.
Doar dezavantaje pentru natură, cred eu.
Nu sunt eu foarte ecologist din fire, dar când văd că cei care ar trebui să dea un exemplu de responsabilitate îşi bat joc de resurse parcă mă cam deranjează.