Geek De Mic

Muzica din scrumieră

Astazi vă prezint un proiect finalizat la sfârşitul anului trecut, însă despre care nu prea am avut timp să scriu.
Având în vedere că sunt nefumător convins am realizat că scrumiera din maşină stă mai mult nefolosită, aşa că i-am găsit o întrebuinţare mai utilă spaţiului respectiv.
După cum unitatea optică pe care o am pe masină nu ştie să citească decât CD-uri audio (nah, om sărac, maşină veche) am decis să montez acolo modulatorul FM pe care îl aveam pus într-o priză de brichetă.
Apropos de asta, prizele alea de brichetă din maşini sunt de o antichitate înspăimântătoare păstrând acelaşi design de acum 100 de ani. Poate ar fi cazul să trecem la nişte prize şi mufe mai de actualitate şi în domeniul ăsta. Detalii pe Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Cigarette_lighter_receptacle
Bun, să revenim la oaia noastră (neagră).
Pentru realizarea proiectului am folosit următoarele “ingrediente”:
Modulator FM bluetooth
Încărcător brichetă auto 2 porturi USB
Materiale:
– carcasă veche de CD
– 4 butoane push
– câteva fire
– baton de plastic
– o bucată mică de autocolant negru

Planul de atac a fost simplu (în capul meu), dar în realitate execuţia a fost mai anevoioasă decât mă aşteptam din cauza pieselor destul de mici şi a spaţiului de lucru restrâns.


Am scos carcasa scrumierei, am desenat forma ei pe o hărtie dupa care am trasat schiţa pe carcasa de plastic din care am tăiat capacul superior.


Pentru că mai era suficient spaţiu liber rămas în interiorul scrumierei am decis să pun şi un încărcător USB cu două porturi pentru a încărca diverse dispozitive (telefoane, aparat foto etc).


Am măsurat şi dat găurile necesare pentru porturile USB atât pentru modulator cât şi pentru încărcător.


Am scos circuitele electronice din carcasele originale, am lipit firele de alimentare şi firele pentru mutarea butoanelor la modulator.
Am lipit plăcile de capac cu un pistol de plastic.


Am dat găuri pentru butoane, le-am lipit firele şi le-am fixat şi pe acestea cu plastic de carcasă.


De asemenea am dat şi o gaură pentru microfon în cazul in care vreau să folosesc funcţia de hadsfree de pe modulator.


Am lipit totul cu pistolul de plastic de cutia scrumierei, am decupat după model autocolantul negru pe care l-am lipit deasupra pentru a arăta cât de cât bine.


Sunt foarte mulţumit de realizare, mai ales că am butoanele de next/previous (cele mai folosite) mult mai la îndemână faţă de atunci când aveam modulatorul pus în triplul de priză auto.
Datorită poziţionării pe placa de bază a modulatorului am renunţat la mufa audio auxiliară şi la slotul de microSD, însă oricum nu le foloseam. Dacă vreau să citesc muzica de pe un card microSD am un adaptor tip stick pe care îl pot folosi oricând.

Suportul de scrumieră fiind dintr-un metal lucios şi nu foarte aderent pot oricând să dezlipesc toată lucrarea şi scrumiera să revină exact la starea iniţială (în eventualitatea vânzării maşinii într-un viitor mai apropiat sau îndepărtat).

Deja au trecut 3-4 luni de când folosesc zilnic invenţia asta şi nu am avut probleme de nici un fel.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *