Blog

Internetul – o arma prea puternică lăsată pe mâna anonimilor

Zilele trecute a apărut pe diverse grupuri locale de Facebook o filmare cu nişte viermi mişunând într-un sandwich şi s-a creat un pic de isterie printre internauţii din “satul” meu.
Postarea respectivă a avut câteva sute de reacţii şi distribuiri precum si câteva zeci de comentarii diverse.
Pe lângă clipul video era şi o poză cu locaţia de unde a fost cumpărat sandwich-ul precum şi în descriere era specificat fast-food-ul de unde a fost cumpărat.

Acesta fiind chiar în zona mea cunoşteam destul de bine locaţia, ba chiar de câteva ori am luat şi eu câte ceva de la ei, şi ştiam că era permanent plin, de obicei stăteai la coadă şi câte 20-30 de minute ca să iei ceva de mâncare, în condiţiile în care chiar lângă el mai este un fast-food care era permanent gol.
În comentariile la postarea respectivă era foarte multă lume care infirma cele spuse de autor, foşti angajaţi care confirmau curăţenia şi calitatea mâncării produse acolo. Ba chiar la o analiză mai amânunţită mulţi au spus clar că viermii prezentaţi în sandwich seamănă izbitor de mult cu vermuştii pe care îi luăm de la magazinele de profil când mergem la pescuit.
Bineînţeles că autorul nu a răspuns la nici un comentariu iar a doua zi dimineaţă şi-a şters postarea ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Ce a rămas în urmă?
Gol!

Aşa e este la fast-food-ul respectiv de vreo două zile. Din zecile de clienţi pe care îi vedeai permanent la coadă acum rar mai vezi câte unul.
Practic o postare pe Facebook asupra căreia a planat multe suspiciuni de la început i-a pus afacerea omului în genunchi.
Pe lângă el şi familia lui, trebuie să ne gândim că sunt afectaţi şi angajaţii, cel puţin vreo 4 cred că are.
Ce poate face o simplă postare pe Internet indiferent dacă este adevărată sau nu.
Lumea a distribuit postarea într-un ritm uluitor indiferent de veridicitatea ei.
Cel care a creat iniţial postarea a dispărut în neant fără să fie tras la răspundere pentru faptele sale.

Se pare că Facebook-ul a prostit de tot lumea care înghite pe nemestecate (sic!) tot ce i se serveşte pe post de realitate.
Imediat se repede la apăsat “Like” sau “Share” fără să mai treacă prin filtrul propriei gândiri ceea ce tocmai a văzut sau citit.

Deja sunt foarte greu de identificat la nivel mondial sursele credibile de informaţie şi fenomenul “fake news” a pătruns în vieţile noastre mai mult decât ne putem imagina.
Internetul este o armă mult prea puternică pentru a fi lăsată pe mâna unor anonimi, de cele mai multe ori rău intenţionaţi.
Dacă analizăm cum a migrat marea majoritate a infracţionalităţii în mediul on-line şi având în vedere că mai nou ne petrecem o foarte mare parte din viaţă în acest mediu on-line, poate că ar fi cazul de luat nişte măsuri serioase.
Da, ştiu, cu toţii vrem să fim anonimi pe internet, să nu fim controlaţi, să putem spune tot ce vrem fără să fim traşi la răspundere însă în orice moment ne putem trezi de partea cealaltă a barierei pe post de victime ale acestei aşa zise libertăţi.
Libertatea de exprimare ar trebui să vină la pachet cu responsabilitatea în faţa legilor pentru ceea ce spunem şi ce facem în on-line.
Nu pretind că ştiu care ar fi soluţia corectă. Este mult de discutat şi sunt multe capete luminate în online ce ar trebui să facă din chestia asta o prioritate. Poate autentificare şi conectare la reţea doar cu datele personale, poate altă metodă de identificare a internauţilor, dar cu siguranţă ceva trebuie făcut.
Ce am descris mai sus este doar un caz minor însă ilustrează perfect acest mediu on-line în care zburdă nestingheriţi toate rasele de infractori: terorişti, pedofili, hoţi sau pur şi simplu tâmpiţi care nu ştiu decât să facă ceva rău fără un scop sau un motiv anume.

O vorbă din străbuni zice “Gândeşte de două ori şi vorbeşte o dată”, poate ar trebui sa o adaptăm la vremurile noi şi să-i zicem “Gândeşte de două ori înainte să dai un click”.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *