D`ale gurii

Crutoane condimentate sau cum să nu iroseşti pâinea veche

Eu nu sunt mâncător uzual de pâine, dar având în vedere că nu locuiesc singur în casă trebuie să-i am în vedere si pe ceilalţi aşa că sunt nevoit să cumpăr din când în când câte o pâine. În momentul de faţă pâinea pe care o consum este de la un mic producător local (Vatra Dorohoiului) ce nu foloseşte amelioratori şi asta chiar se simte în gustul, consistenţa şi calitatea pâinii. Problema este că toate sortimentele pe care le produce sunt ambalate la gramaj mare (pentru mine), adică 500g şi 1kg. În condiţiile în care la mine în casă se mânâncă o felie, maxim două pe zi, iar termenul de valabilitate fiind destul de scurt (asta din cauza lipsei amelioratorilor), de cele mai multe ori rămân cu aproape câte o jumătate de pâine disponibilă la final.
După cum ştim că nu e ok să iroseşti pâinea, mâncarea si orice altceva în general am decis să transform această pâine în crutoane condimentate astfel prelungindu-i viaţa şi întrebuinţările.

Aşadar să purcedem la marea “reţetă”. Cantităţile se ajustează după gust, eu fiind mai mult un freestyler în bucătărie fac compoziţiile cam la ochi şi la gust ceea ce vă recomand cu drag.

Ingrediente:
– Pâine (în cazul de faţă eu am avut o pâine de secară cu seminţe cca 300g)
– Ulei de măsline (sau de floarea soarelui) – 2 linguri
– Sos soia – 1 lingură
– Zeamă lămâie – 1 linguriţă
– rozmarin mărunţit – jumătate de linguriţă
– susan – jumătate de linguriţă
– oregano uscat – jumătate de linguriţă
– piper măcinat – după gust, un vârf de cuţit
– boia de ardei afumată – la fel după gust, un vârf de cuţit
– usturoi praf – un vârf de cuţit
– sare – un vârf de cuţit dacă mai este cazul în funcţie de cât de sărat este sosul de soia pe care l-aţi folosit.

Operaţiuni:
– Se pune la încălzit cuptorul la 170-180*C
– Se taie pâinea cuburi de 1cm x 1cm. Aproximativ. Nu-i nevoie să le măsuraţi cu şublerul.


– Se amestecă bine condimentele. Dacă soluţia rezultată vi se pare prea groasă puteţi sa mai diluaţi cu o lingură de apă.


– Se combină cuburile de pâine cu condimentele într-un bol mai spatios amestecând bine până cuburile absorb uniform toată soluţia.


– Se pun cuburile de pâine într-o tava de cuptor pe care am aşezat o bucată de hârtie de copt si se nivelează in aşa fel încât să nu se surapună între ele. Sau pe-aproape. Cel puţin aţi încercat.


– Se bagă în cuptorul încins la 170-180*C pentru 20-30 min.
Dupa 10 minute deschidem cuptorul şi le mai învârtim puţin pentru a se rumeni uniform. La fel şi după alte 5 minute, ocazie cu care putem să şi gustăm câteva să vedem dacă s-au uscat bine. ATENTIE să nu vă frigeţi la limbă. Sa nu spuneţi că nu v-am avertizat.
– Când nu mai puteţi rezista de mirosul venit din cuptor le puteţi scoate şi pune într-un bol mare să se răcească. Dacă vă mai rămân după prima degustare :)) puteţi să le depozitaţi într-o pungă de hârtie pentru câteva zile (2-4).


Aceste crutoane se pot servi ca atare în faţa televizorului sau în spatele lui depinde unde vă simţiţi voi mai bine, în salate de crudităţi, la supe, creme sau chiar în loc de pâine la felurile obişnuite.

Toată treaba e mai simplă decât a fost să citiţi articolul de faţă, dar ce să-i faci trebuie sa scriu şi eu ceva pe blog-ul ăsta.

Poftă bună!
Mie!
Vouă, spor la treabă! :)))

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *